Élet, dióhéjban

Nutshell

A pécsi magasház - gyerekeink sem fogják látni

2016. január 13. - MikeyTheChief

A pécsi magasházé egy hosszú, bonyolult és tipikusan magyar történet. Felépítették, mégpedig jó nagyra, hogy már távolról hirdethesse egyrészt a város, másrészt természetesen a szocialista építőipar nagyságát. A maga nemében valóban kuriózum, már pusztán a méretei miatt is és nyilván a technológia is fejlettnek számított a kor színvonalához mérten. Hogy szép-e, vagy sem, az már szubjekítv megítélés kérdése, nekem sosem tetszett. Ebben persze az is közrejátszhatott, hogy én úgy nőttem fel: életveszélyes és bármikor összedőlhet.

Anno a hivatalos (nevezzük annak) PENingrád csapatfotózás is az épület tövében zajlott, ráadásul éppen annak az üvegvisszaváltónak a tetején, amit most szintén lebontanak. Később majd magyarázkodhatok az unokáimnak, hogy mégis hol készültek ezek a fotók... Persze ez legyen a legnagyobb bajom. Maga a fotózás helyszíne is azért lett oda kijelölve (a praktikus okon felül, hogy ti. közel van az egyetemhez), mert egy kellőképpen lepukkant hátteret kerestünk, aminek a 25 emeletes aztán tökéletesen megfelelt... Az csak járulékos előny, hogy a ház maga egy letűnt kor elfuserált szimbóluma (amúgy 1976-ban adták át).

Többen hangot adtak azon véleményüknek, hogy az épületet nem szabadna lebontani, mivel hozzátartozik a városképhez. Talán még Facebook-csoportok is alakultak, ahogy az manapság bevett szokás és ezzel párhuzamosan mindenki képzett építésszé vált. Én valószínűnek tartom, hogy a lakhatóvá tétele nagyságrendekkel többe került volna, mint amennyit a lebontás felemészt. Feltéve, hogy ez egyáltalán lehetséges (ne felejtsük el, hogy a fő probléma éppen az épület falaival - falaiban - van). Emellett - mint ahogyan azt már emítettem - vannak bizonyos esztétikai fenntartásaim, így a magam részéről örömmel fogadtam a hírt, hogy sokévnyi huzavona után most úgy néz ki, hogy pontot tesznek az ügy végére és ténylegesen megkezdték a bontást. Ettől egy kicsit tényleg meg fog változni a város arculata, de szerény véleményem szerint ez egy pozitív változás. Az utolsó porszemek eltakarításával pedig a pécsi 25 emeletes és annak kusza sorsa is lassan a múlt homályába vész. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nutshell.blog.hu/api/trackback/id/tr658181770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Élet, dióhéjban