Élet, dióhéjban

Nutshell

Jegyeket, bérleteket...

2015. november 04. - MikeyTheChief

"Mint más a Blahára vagy a Nyugatihoz, én az utasokra utazom,
Míg okostojások az antitestet én a potyautast kutatom,
Ezt a parazitát a BKV testén,
Aki azt hiszi, hogy ezen a szép kis estén jól jár
Ha jegy nélkül jár"

(Bëlga: Kalauz II)

 

Úgy esett, hogy 2009 után most ismét abban a kegyben részesülök a jelenlegi munkáltatóm részéről, hogy megdobnak némi béren felüli juttatással, a la cafeteria. Választhattam többféle megoldás közül, ezek közül kerül ki jelen írásom tárgya, ami nem más, mint a BKV bérlet, mert hát ugye Pesten valahogy mobilizálni kell a testem, márpedig én azt autóval nem nagyon vállalom (plusz melóhelyre megy céges busz). Az persze előírás, hogy a bérletről ugyebár ÁFÁs számla is kell, a (kölcsönző) cég nevére, ami valamiért ez ezressel drágább, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy nem olyan egyszerű beszerezni. Ott ugyanis, ahol mi lakunk, csak automata található, a legközelebbi pénztár a Kelenföldi vasútállomáson van, ami oda-vissza 6km, gyalogosan tehát eltart egy darabig. Jegyből pedig alsó hangon kellene kettő darab, 700 Ft-ért. 

Meglátogattam hát a legközelebbi jegykiadó automatát, ez ugyanis durván 200 méterre van, kicsit közelebb, mint az említett vasútállomás. Végig is zongoráztam a kötelező lépéseket, majd kiválasztottam az a pontot, hogy "Fizetés és ÁFÁ-s számla igénylés", mire az automata közölte, hogy mutassam fel a QR kódomat... Na, itt bizony megállt a tudomány. What kind of kód? Néztünk egymásra nagy bután az asszonnyal, de nem leltünk rá a válaszra, hát továbbálltunk. Otthon azért utánanéztünk a dolgoknak és a BKV vonatkozó oldalán meg is találtuk mindenre a választ. Röviden annyi a lényeg, hogy be kell regisztrálni azokkal az adatokkal, amire a számlát szeretnéd majd kiállíttatni. Ezt követően e-mailben kapsz egy pdf alapú dokumentumot, ami tartalmaz egy közepesen szájbarágós használati utasítást, a megadott adatokat (hátha elfelejted) és egy QR kódot. Ezzel a papírral (vagy legalábbis a kóddal) kell hát az automatához járulni, majd azt a megfelelő pillanatban a megfelelő helyre tartva - a kijelző felett van a leolvasó, nyíl is jelzi - egy mozdulattal megadod a szükséges adatokat és már jön is az áhított számla, a bérlettel együtt.

Hogy jó-e ez? Hát persze! Időt és energiát takarít meg Neked is, mert nem kell minden egyes alkalommal begépelned az adatokat, az elgépelés állandó veszélyével, a nem mindig együttműködő érintőképernyőn keresztül... Emellett a mögötted várakozók is fél fokkal boldogabbak lesznek, mert kevesebbet kell várniuk. Persze, mivel a dolog nem egyértelmű, ezért igényel némi utánajárást, ahogy a mi esetünk is jelzi. Ismerek olyat, aki sosem jutott el eddig a pontig, feladta ott, hogy az automatából elsőre nem tudott bérletet venni és hónapokig mászkált a bérletpénztárba, jó messzire. Mi okosabbak voltunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://nutshell.blog.hu/api/trackback/id/tr908051064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Élet, dióhéjban